Gulddråber

Historien om udviklingen fra industri til lejligheder på Næstvedvej 31-33 på Frederiksberg i Sorø.

Tiden før 1942

Tømrermester Henrik Jensen havde oprindelig værksted på Vinkelvej 17 fra 1895. I 1905 overtog han Næstvedvej 31-33 efter tømrer H.P. Jørgensen. Her blev – foruden almindeligt tømrerarbejde – plads til en langtømmersav, så der også var savværk. Henrik Jensen var en flittig og dygtig håndværker, der deltog i opførelsen af de fleste af husene på Frederiksberg i årene efter 1900.

I 1934 var Henrik Jensen 77 år og valgte at stoppe. Bygningerne blev solgt, og der var de følgende år flere slags virksomhed, bl.a. ”Frederiksberg Parketfabrik”. Denne fabrik lukkede dog allerede året efter.

Kemisk Industri

I 1942 købte fabrikant Thomas Lerbak bygningerne.

Fabrikanterne Thomas Lerbak (kaldet senior) og Dyrup Lerbak (junior) var begge fynboer. Da senior var handelsuddannet, knyttede de cand.pharm. Johansen til deres virksomhed.

Billede af bygningerne på adressen Næstvedvej 31-33.
Billede af Næstvedvej 31-33

”Kemisk Industri Sorø” (K.I.S.), som virksomheden hed, var fra en beskeden begyndelse vokset til at have kunder, filialer og udsalg over store dele af landet, foruden at eksportere til flere lande – især i årene efter krigen.

Bygningerne på Næstvedvej blev de følgende år ændret og tilbygget flere gange.

Der var til at begynde med 3-4 mand på Næstvedvej 31-33, men det blev i årenes løb til mellem 25 og 30 ansatte.

Gulddråber i fløden

Begyndelsen i 1940 var fabrikationen af “Gulddråber” i seniors kælder på Skælskørvej (nu Frederiksbergvej). Produktet fik i krigsårene og også i årene efter stor udbredelse hos bagerier og konditorier. Gulddråber var et tilsætningsstof til fløden, der under krigen var så tynd, at det var vanskeligt at piske den til skum.

Den sorte kat

I 1940-erne fremstilledes mange slags krydderier; budding- og bagepulvere; forskellige essenser og ekstrakter; halspastiller; mange slags flydende farver til tøj, gardiner og strømper; pudsecreme, ovnsværte og bonevoks; og konserveringsmidler der hindrede syltetøj i at mugne.

På alle de varer, der sendtes ud fra fabrikken, var der afbildet en sort kat – fabrikkens varemærke.

Tiden efter 1955

I 1955, efter seniors død, flyttede junior fabrikken til Slagelse.

Bygningerne blev efter et kort mellemspil solgt til strømpefabrikken Nærum Nylon i 1960. Nærum Nylon flyttede til Frederiksberg for at få arbejdskraft. Det blev en god arbejdsplads, hvor der arbejdedes i 2-holdsskift under ledelse af driftsleder C.E. Hjort. Der var ansat 30-40 damer. Nærum Nylon flyttede til nye og større lokaler på Nordmandsvej i 1967.

Efter 1967 blev bygningerne indrettet til Sorø Lilleskole. Da skolen flyttede, blev der indrettet lejligheder i bygningen.

Sorø Lokalarkiv,
Holger Jørgensen